Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Denise Mina – Goden en beesten

Door Joop Liefaard 15 augustus 13

Goden en beesten Goden en beestenDenise mina; Ambo|Anthos – Amsterdam 2013WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder Ik ga beginnen aan Goden en beesten, een misdaadroman van de Schotse schrijfster Denise Mina. Het boek is het vierde deel in een serie over politierechercheur Alex Morrow en is vorige week op de Nederlandse markt verschenen. Ik heb van Denise Mina al meer boeken gelezen o.a. In de stille nacht en Het einde van de wespentijd, in mijn ogen uitstekende misdaadromans. Zowel voor Het einde van de wespentijd en als Goden en beesten ontving Denise Mina de prestigieuze Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year. Het boek Bloedakker is door de BBC verfilmd. Ook van het boek Het dode uur is een tv-serie gemaakt.

Goden en beesten wordt uitgegeven door uitgeverij Ambo|Anthos te Amsterdam. Deze geeft de volgende informatie.

Wie is een god en wie is een beest? Dat is de vraag waar het om draait in deze weergaloze nieuwe thriller van de bekroonde schrijver Denise Mina. Een postkantoor in Glasgow in de week voor Kerstmis. Martin Pavel ligt op de vloer, zijn blik houdt die van een kind vast, terwijl boven hen gemaskerde overvallers met ak-47 s en de grootvader van de jongen uittorenen. De oude man probeert de kalmte te bewaren door de overvaller te helpen geld in te laden. Dan opeens laat hij zich neerschieten, zonder een vin te verroeren, zonder protest, zonder zichzelf te verdedigen. Martin brengt het kind in veiligheid, om daarna spoorloos te verdwijnen. Rechercheur Alex Morrow wordt op de zaak gezet. Waarom bood de grootvader zijn hulp aan?Was het een genereuze daad van zelf opoffering, of deelden hij en zijn moordenaar een duister verleden? Politieke samenzweringen en de corrupte onderwereld van Glasgow komen samen in Goden en beesten van Denise Mina, dat met veel oog voor detail is geschreven.

Denise Mina werd in 1966 geboren in Glasgow. Zij begon serieus met schrijven toen zij 19 jaar oud was. Bekend van haar zijn de Garnethill trilogie, een aantal boeken met Patricia (Paddy) Meehan in de hoofdrol, o.a. het succesvolle boek Bloedakker en boeken met rechercheur Alex Morrow in de hoofdrol. Voor de Garnethill ontving zij de CWA New Blood Dagger Award en voor Het einde van de wespentijd de Martin Beck Award en de Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year Award. Deze laatste prijs ontving zij ook voor Goden en beesten.

Meer nieuws over Denise Mina.

In de stille nacht

Op een rustige zondagavond wordt in een buitenwijk van Glasgow een Pakistaanse familie overvallen door twee gemaskerde mannen. Zij zijn op zoek naar ene Bob en eisen een losgeld van twee miljoen pond. Zoveel geld heeft de familie niet en in de consternatie van het moment schiet één van de overvallers per ongeluk in de hand van de dochter des huizes. De twee overvallers vluchten en nemen de vader van het gezin, Aamir Anwar, als gijzelaar mee. Omar, één van de zonen in de Pakistaanse familie is getuige van de overval en de ontvoering maar zijn achtevolging van het busje van de ontvoerders mislukt en de politie gelooft zijn verhaal niet.

Het einde van de wespentijd

Topbankier Lars Anderson hangt zichzelf op aan een tak van de oude eik die voor zijn huis in Kent staat. Er zijn maar weinig mensen die om zijn dood treuren. Veel mensen verloren veel geld door zijn onfrisse beleggingspraktijken. Tijdens zijn leven trad hij hard en egoistisch op tegen zijn vrouw en twee kinderen en ook bij hen is het verdriet om zijn zelfmoord niet groot. Ongeveer tegelijkertijd wordt in een chique buitenwijk van Glasgow Sarah Erroll in haar eigen woning op beestachtige wijze om het leven gebracht. Inspecteur Alex Morrow, vijf maanden zwanger van een tweeling, wordt met het onderzoek belast. Zij staat voor een raadsel.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus