Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Frederick Forsyth – De prediker

Door Joop Liefaard 4 oktober 13

De prediker De predikerFrederick Forsyth; A.W. Bruna – Utrecht 2013

Fredrick Forsyth werd op 25 augustus 1938 geboren in Ashaford in het graafschap Kent. Na zijn studie was hij een aantal jaren officier-vlieger bij de Royal Air Force. In 1958 werd hij journalist en werkte hij enkele jaren voor het nieuwsagentschap Reuters en de BBC. Hij deed verslag van de aanlsagen door de OAS op generaal Charles de Gaulle en de burgeroorlog in Nigeria over de opstandige provincie Biafra. Na een ernstig conflict met de leiding van de BBC over zijn integriteit besloot hij als journalist te stoppen en te gaan schrijven. Zijn eerste boek De dag van de jakhals (winnaar van de Crimezone Canon van de Misdaadliteratuur 2012) was een groot succes en werd gevolgd door andere veelgelezen boeken als De honden van de oorlog, De onderhandelaar, De vuist van God en De Cobra.
Bij A.W. Bruna te Utrecht verscheen onlangs de nieuwste thriller van zijn hand onder de titel De prediker. Een korte beschrijving van de inhoud:

Elke dinsdagochtend bespreekt de Amerikaanse president met zes van zijn topmensen de dodenlijst. Op een koude lenteochtend in 2014 wordt er iemand toegevoegd aan deze lijst: de Prediker. De mededeling: ‘De Prediker. Identificeer. Spoor op. Dood.’ Kit Carson, commandant van het US Marine Corps, krijgt de opdracht.

Met zijn online preken en haatzaaiende retoriek roept de Prediker martelaren op tot geweld jegens hooggeplaatste Amerikanen en Britten. Zijn boodschap is eenvoudig en wreed: de Ware Gelovige moet zich bekeren tot de jihad om een trouwe soldaat van Allah te worden.

Hij moet een vooraanstaand persoon in dienst van de Grote Satan (de VS) of de kleine Satan (het VK) zoeken en hem naar de hel sturen, dan doodgaan als een martelaar en opstijgen naar Allahs paradijs. De Prediker, gemaskerd en met vlammende, amberkleurige ogen, preekt steeds dezelfde boodschap in accentloos Engels.

De opdracht stelt Carson voor een raadsel: wie is deze extremist en waar komt hij vandaan?

Dan raakt Carson zwaargewond bij een zelfmoordaanslag waarbij zijn golfvriend en de dader de dood vinden, en wordt de zoektocht naar de Prediker persoonlijk…

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus