Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg – Het Isisgeheim

Door Joop Liefaard 31 maart 20

Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bereidt een grote tentoonstelling over de Goden van Egypte voor en een van de topstukken van die tentoonstelling is een gouden beeldje van de godin Isis die haar zoon Horus de borst geeft. Arianna Esposito, conservator van het museum, ontdekt dat het beeldje een geheim bevat en samen met haar collega, de egyptoloog Thijs de Rooij probeert zij dat geheim te ontrafelen. Al snel blijkt dat er in de wetenschappelijke wereld, de chemische industrie en een geheim genootschap ook grote belangstelling bestaat voor deze bijzondere ontdekking en deze partijen hebben er alles voor over om het in bezit te krijgen. Zelfs moord wordt daarbij niet geschuwd. Arianna en Thijs verkeren plotseling in groot gevaar.

Het Isisgeheim is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen schrijver/antropoloog Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg. Jeroen Windmeijer geniet bekendheid door goed gewaardeerde boeken als Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot. Boeken waarin hij steeds een interessant plot bouwt rond religieuze, mysterieuze en spirituele thema's. Hij weeft daarbij feiten en fictie kundig in elkaar tot een interessant verhaal. Jacob Slavenburg is schrijver van boeken over christendom, esoterische stromingen, mystiek en spiritualiteit. Hij vertaalde samen met Willem Glaudemans de Nag Hammadi geschriften, twee vuistdikke standaardwerken over Jezus van Nazareth, Hermes Trismegistos en het drievoudige beginsel van de gnosis.

Het Isisgeheim

Uitgeverij HarperCollins Holland heeft Het Isisgeheim ondergebracht in het thrillergenre en dat lijkt mij niet helemaal terecht. Van een thriller verwacht je spanning en interessante plotwendingen en deze twee aspecten komen in het boek nauwelijks voor. Sterker nog, ze zouden de sfeer van het boek nadelig beïnvloeden. Dat neemt niet weg dat het verhaal interessant en boeiend is en een goede ontwikkeling doormaakt naar een redelijk explosief einde. Wat Het Isisgeheim echter enorm interessant maakt zijn de uitstapjes en beschouwingen over de godenwereld van het oude Egypte, de mysteriën van hun godsdienst, de filosofie die in die tijd opgang maakte en zoals die opgetekend is in bijvoorbeeld de hermetische teksten van de eerste eeuwen van onze jaartelling. Het misdaadverhaal wordt er aangenaam mee doorspekt zonder dat het een wetenschappelijke verhandeling wordt.

Het boek is goed geschreven, heeft de nodige diepgang en met een vleugje romantiek heb je met Het Isisgeheim een goed boek in handen dat garant staat voor een aantal uurtjes heerlijk leesplezier.

Uitgeverij: HarperCollins Holland – Amsterdam
Genre: thriller
Formaat: digitaal boek
ISBN: 9789402759488
Aantal bladzijden: 330

© 2020 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus