Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Jørn Lier Horst – Rode sneeuw

Door Joop Liefaard 26 mei 18

De herfst is bijna voorbij en Ove Bakkerud wil nog een laatste weekend in zijn vakantiehuis in Stavern aan de Noorse kust doorbrengen voor de winter invalt. Bij aankomst ziet hij dat inbrekers er een grote chaos hebben aangericht. Als hij naar het naastgelegen huisje gaat om de situatie bij zijn buurman te bekijken treft hij een dode man aan die op gruwelijke wijze is vermoord. Inspecteur William Wisting die in zijn lange carrière heel wat heeft gezien is onder de indruk van het brute geweld dat de moordenaar heeft gebruikt.

Line, Wistings dochter wil in alle rust de scheiding van haar vriend verwerken en vertrekt naar het vakantiehuisje dat haar vader heeft geërfd. Het huisje ligt niet ver van de plek waar deze bloedige moord heeft plaatsvonden. Haar vader vindt het geen goed idee en probeert haar tevergeefs op andere gedachten te brengen.

Rode sneeuw

Jørn Lier Horst (1970) is een Noorse politiefunctionaris die in 2004 debuteerde als misdaadauteur. Hij schreef heel wat boeken die nooit in het Nederlands werden vertaald maar zijn grote succes in Scandinavië heeft er uiteindelijk toch toe geleid dat er nu vier boeken in Nederland worden uitgegeven waarvan Rode sneeuw het eerste is. Als Rode sneeuw model staat voor de kwaliteit van alle boeken die Jørn Lier Horst heeft geschreven is het heel erg jammer dat uitgevers in Nederland er niet eerder aandacht aan hebben besteed want Jørn Lier Horst is een verrassend goede misdaadauteur. Geen gekwelde hoofdpersoon die zonder drank zijn werk niet kan doen of de regeltjes steeds moet overtreden om succes te hebben, nee, William Wisting is een evenwichtige inspecteur die met gedegen speurwerk en steunend op de deskundigheid van zijn teamleden zijn werk doet.

Het verhaal is kundig uitgewerkt en kent een goed plot. De schrijfstijl is helder en de personages zijn goed uitgewerkt. Het persoonlijk leven van Wisting en dat van zijn dochter Line passen mooi in het verhaal en overheersen nergens. Door zijn werk en ruime ervaring als politieman krijg je een authentiek en gedetailleerd beeld over hoe de politie werkt en hoe de betrokkenen, goed of slecht, zowel professioneel als privé er door worden beïnvloed. Het verhaal bevat ook een aantal maatschappij-kritische elementen waardoor het steviger wordt. De grijsheid van het klimaat en het troosteloze herfstlandschap dragen in hoge mate bij aan de wat donkere sfeer van het verhaal.

Rode sneeuw is een overtuigende thriller van een schrijver die in Nederland ten onrechte te lang buiten beeld is gebleven.

Noorse titel: Vinterstengt
Vertaling: Kim Snoeijng
Uitgeverij: A.A. Bruna – Amsterdam
Genre: Misdaad
Formaat: digitaal boek
ISBN: 978 90 449 7445 4

© 2018 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus