Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Martin Suter – De donkere kant van de maan

Door Joop Liefaard 30 september 12

De donkere kant van de maan

De donkere kant van de maanMartin Suter; Signatuur – Utrecht 2008WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder

 

Mijn eerste kennismaking met Martin Suter was in 2008 toen ik het boek De Duivel van Milaan las. Een heel goede misdaadroman, die net als De Donkere Kant van de Maan een hallucinerende trip na het innemen van drugs als ingredient heeft.  Maar daar houden de gelijkenissen op.

Urs Blank is een man in de kracht van zijn leven die alles heeft wat hij zich maar kan wensen:  een baan als advocaat waarin hij heel erg succesvol is, een mooie villa met een Jaguar voor de deur, een knappe en intelligente partner.  En toch is Urs Blank niet helemaal tevreden met zijn leven. Hij vindt dat er iets ontbreekt. Dan ontmoet hij Lucille, een jonge vrouw die op een markt esoterische producten verkoopt. Zij haalt Urs Blank over een hallucinerende paddo-trip te doen. Deze trip loopt echter verkeerd af en Urs Blank verandert in een gewetenloos monster.  Een monster dat zonder blikken of blozen een dodelijk spoor achterlaat. Blank trekt zich terug in de bossen in de hoop die ene paddestoel te vinden waarmee hij de trip nog een keer kan doen en daarmee terug te keren naar hoe hij was voor de persoonlijkheidsverandering.

De Donkere Kant van de Maan is eigenlijk geen misdaadroman in de gangbare opvattingen over het genre. Het is een psychologische roman waarin plaats is voor misdaad maar het is niet het “leitmotiv”. Dat is veel meer de persoonverandering van Urs Blank en de destructieve gevolgen die dit voor hem heeft. Urs Blank wordt een monster en toch is het moeilijk om niet enige sympathie voor hem te voelen hoewel hij tegenovergestelde verdient.

Martin Suter (1948) heeft een toegankelijke manier van schrijven. Direct, zonder een omhaal van woorden wordt het verhaal aan het papier toevertrouwd. Suter heeft weinig woorden nodig om moorden die Urs Blank begaat te beschrijven maar dat doet niets af aan het effect die zij op de lezer hebben. Gruwelijk zijn ze. Deze compacte manier van schrijven resulteert in een goed verhaal dat lekker leest. Een verhaal dat ons de donkere kant van de mens laat zien. Het kwade zit in ons allemaal en er is soms maar weinig voor nodig om het kwade te activeren.

***

Duitse titel: Die dunkle Seite des Mondes
Vertaling: Herman Vinckers
Uitgeverij: Signatuur – Utrecht
ISBN: 978 90 5672 231 9

© 2009 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus