Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Megan Goldin – Nachtduik

Door Joop Liefaard 10 februari 21

Rachel Krall is de bedenker en presentatrice van de podcast Schuldig of Niet Schuldig en heeft daarmee grote bekendheid verworven. Voor een nieuwe serie uitzendingen gaat zij naar het stadje Neapolis waar een proces zal plaatsvinden tegen Scott Blair. Hij is een begaafd zwemmer en een gouden toekomst met een mogelijke deelname aan de Olympische Spelen ligt voor hem in het verschiet. Hij wordt ervan beschuldigd de 16-jarige Kelly Moore te hebben mishandeld en verkracht. Dat gebeurde op het strand en alleen Scott en Kelly waren daar aanwezig. Het is het woord van de zoon van een schatrijke zakenman die veel invloed heeft tegen het woord van een kwetsbaar meisje uit een totaal andere sociale klasse. Wie spreekt de waarheid en wie liegt?

Tijdens haar verblijf in Neapolis ontvangt Rachel mysterieuze berichten die betrekking hebben op een dodelijk ongeluk dat zich vijfentwintig jaar geleden in Neapolis heeft afgespeeld. De onbekende vrouw vertelt Rachel in haar brieven dat het geen ongeluk was maar moord en zij vraagt Rachel te helpen bij het oplossen van deze zaak die nooit serieus is onderzocht en waarvoor de kleine gemeenschap van Neapolis als snel de belangstelling verloor en die uit het nieuws verdween.

De Amerikaanse schijfster Megan Goldin is de auteur van de bestseller De escaperoom. Nachtduik is haar tweede thriller die in Nederland uitkomt en werd vertaald door Roelof Posthuma.

Nachtduik

Nachtduik gaat over mishandeling en verkrachting. Het leven van twee jonge meisjes die er het slachtoffer van werden zien hun leven verwoest. Jenny vindt de dood en zij kan zich niet meer verdedigen tegen alle laster en verdachtmakingen. Vijfentwintig jaar later stort de wereld van Kelly in als zij door de bevolking en de media aangewezen wordt als de schuldige van haar eigen verkrachting. De manier waarop Megan Goldin dit zware en ongemakkelijke onderwerp in haar thriller gebruikt, getuigt van veel gevoel en respect. Zij is in haar woordkeuze zorgvuldig en nergens is het gericht op het zoeken van sensatie. Ook gaat zij in op vragen als: wat is de waarde van een goede reputatie en wat heb je ervoor over om die te bewaren en waarom wordt in verkrachtingszaken het slachtoffer vaak niet geloofd?

De schrijfstijl van Megan Goldin is helder en aangenaam. In korte hoofdstukken vertelt zij het verhaal van Rachel en Hannah, twee perspectieven die aan het einde op kundige wijze met elkaar verweven worden. De gebeurtenissen in de rechtszaal en de berichten voor de podcast van Rachel worden op een heldere en begrijpelijke manier beschreven. Het verhaal is heel erg spannend. Steeds is er het gevoel dat er iets gaat gebeuren. Zelfs de beschrijving van de rechtszaak is boeiend waardoor de spanning niet inzakt. De personages worden goed uitgewerkt en spreken tot de verbeelding. Wie goed is is goed en wie slecht is is ook echt slecht.

Nachtduik is een spannende en heftige thriller over een gevoelig onderwerp dat met het nodige respect wordt behandeld.

Engelse titel: The Night Swim
Uitgeverij: Ambo|Anthos – Amsterdam
Vertaling: Roelof Posthuma
Genre: misdaad
Formaat: digitaal boek
Antal bladzijden: 346
Verschijningsdatum: 28 januari 2021
ISBN: 978 90 263 5230 0

© 2021 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus