Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Peter James – Perfectie

Door Joop Liefaard 10 november 12

Perfectie PerfectieWarbasse, James Peter; De Fontein – Utrecht 2012WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder Halley, het zoontje van John en Naomi Klaesson overlijdt aan een ernstige ziekte als hij vier jaar oud is. De ouders zijn beide drager van het gen dat deze ziekte veroorzaakt en het ligt voor de hand dat een volgende baby hetzelfde lot als Halley te wachten staat. Dan komen John en Naomi in contact met Leo Dettore, een arts die een methode heeft ontwikkeld om het gen uit te schakelen waardoor John en Naomi een gezonde baby kunnen krijgen. Na de behandeling door dr. Dettore is Naomi inderdaad in verwachting van een zoontje maar bij terugkeer thuis en na de eerste controle van een gynaecoloog blijkt er iets helemaal fout te zijn. Het leven van John en Naomi verandert van de ene seconde op de andere in een onvoorstelbare nachtmerrie.

Naomi zweeg een poosje. Het leek zo ontzettend bizar dat ze hier met z’n drieën op de bank zaten, ergens op de Atlantische Oceaan, om vinkjes te zetten op een formulier. Alsof ze meededen aan een quiz in een tijdschrift of een klanttevredenheidsenquête invulden.
Er stonden tachtig vakjes op elke pagina en er waren vijfendertig pagina’s: bijna drieduizend vragen of keuzes.
De woorden en vakjes werden wazig voor haar ogen.
“Mevrouw Klaesson,” zei Dettore vriendelijk, “het is heel belangrijk dat u hier echt met uw hoofd bij blijft. De gevolgen van wat John en u hier aan boord besluiten, zullen niet alleen invloed hebben op uzelf, en zelfs niet alleen maar op uw kind. U hebt de kans om een kind ter wereld te brengen van wie de meeste ouders slechts kunnen dromen. Een kind dat vrij is van levensbedreigende of slopende ziekten en, afhankelijk van uw keuzes, met andere genetische aanpassingen die hem of haar in het leven alle mogelijke voordelen zullen bieden.”
Hij zweeg even om dat tot hen te laten doordringen.
Naomi slikte moeizaam en knikte.
“Maar niets van wat u doet zal enige betekenis hebben als u niet van uw kind houdt. En als u zich niet prettig voelt bij de beslissingen die u neemt, kunt u daar later grote problemen mee krijgen, omdat u er wel mee zult moeten leven. Ik heb veel ouders de deur gewezen – en soms op het laatste moment nog hun geld teruggegeven – omdat ik het gevoel had dat ze niet zouden kunnen voldoen aan de eisen die hun kind zou stellen, of omdat hun motieven niet klopten.”
Naomi liet Johns hand los, stond op en liep bibberig naar het raam.

Peter James is vooral bekend van de boeken over inspecteur Roy Grace waarmee hij wereldwijd heel veel succes heeft geoogst. Perfectie is een op zichzelf staand boek. Het onderwerp dat Peter James in dit boek behandelt, genetische manipulatie, is interessant en intrigerend. De schrijfstijl van Peter James is prima. Hij zet de ingewikkelde wetenschappelijke materie van “designer babies” helder en begrijpelijk uiteen. Hij gebruikt korte hoofdstukken die snelheid aan het verhaal geven. De personages worden goed en beeldend uitgewerkt en de interactie tussen de leden van het kersverse gezinnetje Klaesson is fascinerend en tegelijkertijd beangstigend . Het toekomstbeeld dat Peter James schetst is verontrustend.

Het boek is op de markt gekomen als een thriller maar in mijn beleving is het eerder een sci-fi-achtig boek. Vooral van het tweede deel van het boek zou een uitstekende sci-fi film gemaakt kunnen worden. Het boek kent spanning en een aantal plotwendingen maar niet in die mate die je van een goede thriller mag verwachten.

John Klaesson is zelf een bekende wetenschapper maar de manier waarop hij de discussie aangaat met Leo Dettore komt nogal naïef over en dat doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Hetzelfde geldt voor de onderlinge communicatie van tussen John en Naomi. Ik kreeg soms het idee dat een ingrijpend besluit om met dr. Dettore in zee te gaan niet weloverwogen was genomen. Ook de verhaallijn over het christelijke fundamentalisme overtuigt niet echt. Inzichten en vragen over de ethische implicaties van genetische manipulatie komen nauwelijks aan bod en de opvattingen van religies krijgen weinig aandacht. Dat zijn gemiste kansen.

Perfectie is een goed boek voor wie van sci-fi houdt maar voor de liefhebbers van een goede thriller kan het een teleurstelling zijn.

 

***

Engelse titel: Perfect people
Vertaling: Lia Belt
Uitgeverij: De Fontein – Utrecht
ISBN: 978 90 261 3295 7

© 2012 Joop Liefaard.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus