Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Peter Robinson – Dankbare dood

Door Joop Liefaard 5 mei 14

Dankbare dood

Dankbare dood is alweer de eenentwintigste thriller in de DCI Alan Banks serie, die in 1987 begon met het boek Gallows view, dat in Nederland in de boekhandel kwam onder de titel Stille blik. De Engelse titel is Children of the revolution. De Nederlandse titel is een verwijzing naar de Amerikaanse popgroep Grateful dead waarvan een aantal songs in het boek wordt genoemd.

Peter Robinson is een Engelse schrijver die in 1950 in Castleford in Yorkshire werd geboren. Hij studeerde Engelse aan de universiteit van Leeds en om die studie een vervolg te geven en tevens creatief schrijven te studeren verhuisde hij naar Toronto (Canada) waar hij nog steeds woont. Zijn grote bekendheid heeft hij vooral te danken aan de thriller met DCI Alan Banks in de hoofdrol en die zich afspelen in de fictieve stad  Eastvale in Yorkshire. Hij is vele malen onderscheiden met of genomineerd voor prestigieuze prijzen. Van de boeken is een tv-serie gemaakt met als titel DCI Banks. De hoofdrollen worden gespeeld door Stephen Tompkinson, Andrea Lowe en Caroline Catz en wordt ook in Nederland uitgezonden.

Dankbare dood wordt uitgegeven door A.W. Bruna in Utrecht. Over de inhoud van het boek zegt de uitgever: "Voormalig universitair docent Gavin Miller wordt dood aangetroffen. Zijn lichaam is gedumpt op een verlaten spoor vlak bij zijn huis en in zijn broekzak vindt de politie £ 5000 cash. Banks en zijn team worden ingeschakeld en ontdekken algauw dat niets in deze zaak voor de hand ligt. Sinds hij enkele jaren daarvoor ontslagen werd in verband met seksuele intimidatie, heeft Miller een armzalig kluizenaarsbestaan geleid. Wel blijkt hij vijanden gehad te hebben, onder wie iemand die hij kende van de universiteit en die nog een rekening met hem te vereffenen had, en een mysterieuze dame met wie hij omging in de politiek woelige jaren zeventig.
Het duurt niet lang vooraleer Banks zaken opgraaft die misschien beter verborgen hadden kunnen blijven. Als hij bedreigd wordt omdat hij iets te dicht bij het vuur komt, realiseert hij zich dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt…"

Meer berichten over Peter Robinson

Kil als het graf

De werkrelatie tussen inspecteur Alan Banks en zijn superieur hoofdcommissaris Jeremiah (Jimmy) Riddle is in zwaar weer terecht gekomen. De twee karakters botsen heftig en inspecteur Banks is op een zijspoor gezet. Hij is dan ook zeer verbaasd als hij door Riddle wordt gebeld en deze hem verzoekt op zoek te gaan naar zijn dochter Emily die wordt vermist. En deze zoektocht moet in het geheim plaatsvinden. Banks gaat op onderzoek uit en vindt haar uiteindelijk bij de gangster Barry Clough.

Lijdensweg

Kirsten viert met een aantal vrienden het einde van het studiejaar. Na afloop daarvan gaat zij naar huis. Zij wordt wakker in het ziekenhuis en kan zich niets herinneren van wat haar is overkomen. Zij blijkt op een afschuwelijke manier te zijn toegetakeld en dat heeft verstrekkende gevolgen voor haar leven als vrouw. Naarmate dingen in haar geheugen terugkeren gaat zij de volle omvang van wat er met haar is gebeurd beseffen en vormt zich in haar hoofd maar een gedachte en dat is wraak.

Uitschot

Juliet Doyle komt naar het politiebureau van Eastvale om bij DCI Alan Banks aangifte te doen van het feit dat haar dochter Erin een geladen wapen verstopt heeft op haar kamer. DCI Banks, een vriend van de Doyle´s is echter met vakantie. Het wapen blijkt afkomstig te zijn van de vriend van Erin, Jaff McCready, een uitermate charmante man waarop Tracy de dochter van Banks in stilte verliefd is.

Zwanenzang

Terwijl Alison Rothwell en haar moeder op een stoel zijn vastgebonden, wordt hun vader en echtgenoot Keith in de schuur van de boerderij door het hoofd geschoten en vermoord. Aanvankelijk is het raadsel waarom deze kleurloze en correcte man het slachtoffer van een misdaad is geworden. Het gezin Rothwell maakt een gelukkige indruk en op de onderlinge verhoudingen is niets aan te merken. Daarnaast heeft de financiële accountant Keith geen vijanden, naar het lijkt.

Dwaalspoor

In het park van een herstellingsoord voor politiefunctionarissen wordt het lichaam gevonden van inspecteur Bill Quinn. Hij is om het leven gebracht door de pijl van een kruisboog, die hem midden in het hart trof. Veel heeft DCI Alan Banks niet om op af te gaan of het moeten drie foto’s zijn waarop inspecteur Quinn met een fraaie jonge dame in een nogal compromitterende houding staat afgebeeld. Quinn heeft zich zes jaar geleden beziggehouden met de verdwijning van Rachel Hewitt, een zaak die nooit werd opgelost omdat Rachel levend noch dood werd gevonden. Quinn beschouwde dat als een persoonlijk falen.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus