Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Rachel Joyce – De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

Door Joop Liefaard 13 oktober 12

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry De onwaarschijnlijke reis van Harold FryRachel-Joyce Robasciotti; De Bezige Bij – Amsterdam 2012WorldCatLibraryThingGoogle BooksBookFinder

Harold Fry is een gepensioneerde vertegenwoordiger van een brouwerij. Hij is getrouwd met Maureen en zij hebben een zoon David. Hun huwelijk is verzand in sleur, verwijten en vitterijen. Op een dag ontvangt Harold een brief van Queenie Hennessy. Zij is een ex-collega van hem en zij schrijft dat zij stervende is.

Harold beantwoordt de brief en op een zonnige morgen loopt hij naar de brievenbus om de brief te posten. Het is het begin van een onwaarschijnlijke wandeling die begint in Kingsbridge, in het zuiden van Engeland waar Harold woont en die Berwick-upon-Tweed in het noorden van het land als eindbestemming heeft. Een wandeling van ruim achthonderd kilometer. Hij begint er aan zonder een goede kaart, zonder een kompas en zonder goede schoenen.

Harold dacht aan wat Queenie geschreven had en schaamde zich voor de ontoereikendheid van zijn woorden. In gedachten zag hij hoe hij weer thuiskwam, en hoe Maureen met David praatte, en hoe het leven net zo doorging als altijd, behalve dat Queenie in Berwick op sterven lag, en het werd hem te machtig. De brief rustte op de duistere mond van de brievenbus. Hij kon hem niet loslaten.
“Tenslotte,” zei hij hardop, hoewel er niemand keek, “is het een mooie dag.” Hij had verder niets te doen. Hij kon net zo goed naar de volgende brievenbus lopen. Voordat hij zich kon bedenken, ging hij de hoek van Fossebridge Road om.

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry is de debuutroman van Rachel Joyce en wat voor een. Het is het schitterend en ontroerend verhaal over een man die tijdens zijn wandeling terugkijkt op zijn leven, op het verdriet dat dat leven veroorzaakt heeft en over de pijn die deze herinneringen oproepen. Rachel Joyce verwoordt deze intense emoties in prachtige woorden en zinnen en na een paar bladzijden sluit je Harold Fry in je hart. De ontmoetingen op zijn tocht met heel gewone mensen die ieder voor zich, zonder dat zij dat beseffen, bijdragen aan het louteringsproces van Harold, worden literaire juweeltjes door de manier waarop Rachel Joyce ze beschrijft.

Het lezen van het boek vond ik verslavend. Je krijgt het gevoel dat je met hem mee wilt lopen. Er zijn mensen die dat in het verhaal ook daadwerkelijk doen en dat wordt geen succes want het verwerken van de consequenties van verkeerde keuzes in je leven is persoonlijk en kan niet gedeeld worden. Dat persoonlijke neemt echter niet weg dat de ervaringen en gevoelens van Harold zeer herkenbaar zijn en soms confronterend. Misschien is dit de boodschap van dit prachtige verhaal: als je de confrontatie met je verleden en met jezelf durft aan te gaan,vind je ook een opening naar verwerking en uiteindelijke naar bevrijding.

Rachel Joyce heeft met deze onwaarschijnlijke reis (pilgrimage in de Engelse titel) een indrukwekkend boek geschreven over verdriet, verwerking, hoop en uiteindelijke alles overwinnende liefde; ontroerend en indringend zonder sentimenteel te worden. Een boek waar ik nog lang aan zal terugdenken en misschien nog eens een keer zal herlezen.

 

*****

Engelse titel: The unlikely pilgrimage of Harold Fry
Vertaling: Janneke Zwart
Uitgeverij: Cargo – Amsterdam
ISBN: 978 90 234 7606 1

© 2012 Joop Liefaard

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus