Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Ninni Schulman – Jij Alleen

Door Joop Liefaard 16 maart 19

Het verlangen om onmisbaar te zijn

Op 26 maart verschijnt bij HarperCollins Holland Jij alleen van de Zweedse schrijfster Ninni Schulman. Ninni Schulman (1972) woont in Stockholm met haar kinderen. Ze was eerst journalist en is nu fulltime schrijver. Ik ben het boek aan het lezen en moest aanvankelijk wennen aan de schrijfstijl die af en toe wat houterig aandoet. Ik ben daar inmiddels aan gewend en nu halverwege het boek en ik kan alleen maar zeggen dat het goed bevalt wat ik lees. Het lezen is bijna verslavend geworden.

Jij alleen

Korte inhoud van het boek

Paul werkt als bewaker in de metro van Stockholm. Na jaren van verdriet om het verlies van zijn vrouw is hij opnieuw klaar voor de liefde.
Iris is freelance designer. Ook zij heeft een lastige tijd achter de rug en heeft genoeg van haar eenzaamheid. Dan ontmoet ze Paul. Hij is bijzonder aantrekkelijk en lijkt precies te weten wat ze nodig heeft. Ze brengen steeds meer tijd samen door tot ze eigenlijk alleen nog maar oog voor elkaar hebben, en Iris’ wereldje wel erg klein wordt. Haar vrienden vragen zich af of alles wel zo goed gaat als Iris beweert. En dat is volkomen terecht.

Jij alleen start bij onze diepst menselijke behoefte: het verlangen naar geborgenheid en de droom om onmisbaar te zijn. Maar het eindigt ergens helemaal anders. Een beklijvend verhaal van liefde en eenzaamheid, afhankelijkheid en obsessie.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus