In Londen worden jonge jongens ontvoerd die een paar dagen later dood langs de oevers van de Theems worden teruggevonden. Ze zijn allemaal doodgebloed en de manier waarop ze zijn neergelegd wijst erop dat de moordenaar een soort tableau wil achterlaten. Hoofdrechercheur Dana Tulloch leidt het onderzoek waarbij ze hulp krijgt van Mark Joesbury van de afdeling Bijzondere Misdaden.
De moorden leiden tot grote onrust bij de bevolking en hebben ook grote invloed op de twaalfjarige Barney Roberts die dingen ontdekt die hem in een uiterst lastige situatie brengen. Zijn buurvrouw is rechercheur Lacey Flint, een collega van Mark Joesbury. Zij heeft in een eerder onderzoek een traumatische ervaring meegemaakt, is nog steeds met ziekteverlof en wil vooral niet bij het politiewerk betrokken worden maar door haar contacten met Barney lopen zaken anders dan zij zou willen. Heel anders.
Barney keek langs de bijgebouwen die nu werden gebruikt als opslagruimte, over de muur met de reling, naar de straten van Zuid-Londen. Aan de overkant van de straat stonden rijtjeshuizen en daarachter het enorme verlaten huis met zijn overdadige metselwerk en lege, zwarte ramen. Hij hield op met knipperen, zocht niet langer naar iets specifieks en wachtte. Hij liet zijn blik ronddwalen tot hij de omtrek van gebouwen, de streep van het plaveisel, de horizon niet meer zag. Zoals hij wist dat zou gebeuren, begonnen de beelden voor hem te vervagen, hun structuur te verliezen en zichzelf te reduceren tot hun meest basale vorm. Hij wachtte tot de patronen zouden ontstaan. En toen was de afwijking duidelijk te zien. Daar was ze, haar gezicht bleek tegen de bakstenen muur, haar donkere jas gladder, meer licht reflecterend dan haar omgeving. Hij vroeg zich af hoe lang ze er deze keer had gestaan, en of het gevoel bespied te worden dat hij eerder had gehad alleen aan Jorge te wijten was geweest. Hij knipperde en alles wat hij kon zien werd weer normaal.
‘Ze staat achter de rode auto,’ zei hij. ‘Je kunt haar hoofd en schouders net zien.’
'Raar wijf!’
‘Wat wil ze eigenlijk?’
‘Vieze perverselinge, kinderen bespioneren. Volgens mij moeten we de flikken bellen.’
‘Ze ís een flik,’ zei Barney. ‘Ze is rechercheur.’
Stilte, toen: ‘Weet je dat zeker?’ vroeg Jorge.
Barney knikte. ‘Ze woont naast ons,’ zei hij. ‘Ze heet Lacey, geloof ik.’
‘Maar wat doet ze dan? Houdt ze jou in het oog?’
‘We kennen haar nauwelijks,’ zei Barney, wetend dat hij zwaar in de problemen zou komen als Lacey zijn vader vertelde waar hij ’s avonds naartoe ging.
Jorge stond op, stak zijn nek uit en staarde recht naar de rechercheur. Ze bleef onbeweeglijk staan. Jorge trok smalend zijn bovenlip op.
‘Shit!’ zei Hatty, met een schrille stem.
Wat?’ De anderen vergaten de rechercheur en keken naar het meisje in hun midden.
Blijf waar je bent is het derde deel dat Sharon Bolton over haar hoofdpersoon Lavey Flint schreef. De eerste twee delen, Zielsgeheim en Nachtmerries werden goed ontvangen en ontvingen positieve kritieken. Blijf waar je bent is een intrigerende thriller die door de vele korte hoofdstukken veel vaart heeft en heel erg plezierig leest. De sfeer die Sharon Bolton over Londen oproept is duister, een beeld van de stad dat voor velen onbekend is. Een stad waarin het mogelijk is om vreselijke moorden te plegen en daarvan aan de oevers van de rivier een voorstelling die maken zonder dat iemand er erg in heeft.
De personages zijn goed uitgewerkt. De onmogelijke aantrekkingskracht tussen Lacey en Mark wordt overtuigend uitgewerkt. Ook de belevingswereld en het taalgebruik van twaalfjarige kinderen zijn geloofwaardig op papier gezet. Je zou verwachten dat er voor een rechercheur die met ziekteverlof is geen hoofdrol kan zijn weggelegd maar dat is bedrieglijk. Lacey Flint speelt een belangrijke rol en haar karakter is in vergelijking met eerdere boeken gegroeid.
Spanning is in het hele verhaal aanwezig en er zijn veel verrassende plotwendingen. De ontknoping is uiterst enerverend en de afloop onvoorspelbaar. Allemaal elementen die van Blijf waar je bent een intrigerende en geloofwaardige thriller maken.
Engelse titel: Like this for ever
Vertaling: Anda Witsenburg
Uitgeverij: A.W. Bruna - Amsterdam
ISBN: 978 90 449 7272 6
© 2016 Joop Liefaard