Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Walter Lucius – De stad en het vuur

Door Joop Liefaard 17 september 19

In 2013 debuteerde Walter Lucius, pseudoniem van scenarist, regisseur en producent Walter Goverde met De vlinder en de storm, een spannende en overtuigende actiethriller. Het boek is het eerste deel van de zogenaamde Hartland-trilogie waarvan het tweede deel Schaduwvechters in 2016 verscheen. De stad en het vuur is het afsluitende deel.

Nadat haar vader in Afghanistan werd vermoord ontvluchtten Farah Hafez en haar moeder het land om na een gevaarlijke tocht een veilige plek in Nederland te vinden. Dertig jaar later keert Farah terug naar het door conflicten verscheurde land om haar vader de laatste eer te bewijzen. Ook wil zij proberen de familie van Sekandar, het jongetje dat slachtoffer was van het mensonterende en schijnbaar onuitroeibare fenomeen Bacha Bazi, op te sporen. In Afghanistan schrijft zij een artikel over een criminele organisatie met vertakkingen ver in de top van het leger en het politieke establishment. Zij brengt zichzelf hiermee in groot gevaar.

Walter Lucius heeft een eigen en unieke schrijfstijl. In beeldend en meeslepend proza vertelt hij de verhalen van de drie hoofdrolspelers, drie verhaallijnen die zich onafhankelijk van elkaar ontwikkelen en tijdens een fascinerende ontknoping kundig met elkaar worden verweven. De eerste gaat over oorlogscorrespondent Raylan Chapelle die worstelt met de onuitwisbare herinneringen aan de gruwelijkheden die hij tijdens de Vietnamoorlog heeft gezien en die zijn leven dreigen te verwoesten. De tweede gaat over journalist Paul Chapelle die in Moskou op zoek is naar de dader van de aanslag op zijn vriendin Anya Kozlova. De derde en belangrijkste verhaallijn gaat over Farah Hafez en speelt zich af in Afghanistan, een land met een eeuwenoude historie, rijk aan kunst en cultuur en diepgewortelde religieuze tradities die het trotse volk op weg naar de moderne tijd maar moeilijk kan loslaten. De veranderingen gaan gepaard met veel geweld tussen rivaliserende stammen en met oorlogen.

Het resultaat van deze combinatie van feiten en fictie is een overtuigend en heftig verhaal dat bol staat van spanning en actie. De personages worden met veel gevoel uitgewerkt en dat leidt tot de nodige ontroerende momenten waardoor een goed evenwicht in het boek is ontstaan. Het proza en de sfeer zijn dermate beeldend dat je je een toeschouwer waant die ziet hoe scene voor scene geheimen worden ontrafeld, vermoedens bevestigd en onderlinge relaties blootgelegd. Het zal Farahs leven voorgoed en diepgaand veranderen. Het is uitermate boeiend te zien hoe Walter Lucius dit tot stand brengt.

De stad en het vuur is de waardige afsluiting van een trilogie die vanaf de eerste bladzijde van het eerste boek volledig overtuigt en waarmee Walter Lucius zijn vakmanschap en grote klasse als thrillerauteur bewijst. Het zijn boeken van internationale allure met De stad en het vuur als absoluut hoogtepunt.

Titel: De stad en het vuur
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff – Amsterdam
Aantal pagina’s: 496
Genre: thriller
ISBN: 978 90 245 8677 6
Verschijningsdatum: 19 september 2019

© 2019 Joop Liefaard


Mijn recensies van de eerste twee delen van Hartland trilogie 

In de buurt van het Amsterdamse Bos wordt een zwaargewond meisje gevonden dat door een auto is aangereden. De bestuurder van de auto waarschuwt de politie maar gaat er daarna vandoor. Het meisje wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar de journaliste Farah Hafez op hetzelfde moment aanwezig is. De Nederlands-Afghaanse Farah herkent aan de traditionele kleding en sieraden van het meisje dat zij een landgenote is en biedt aan om als tolk op te treden. Zij vermoedt dat er meer aan de hand is dan alleen een ongeluk en is zo begaan met het lot van het slachtoffertje dat zij besluit er een artikel voor haar krant aan te wijden. Later zal zij zich afvragen of dat wel zo’n verstandig besluit was want zij komt terecht in een web waarin zieke geesten zich bezighouden met smerige praktijken als kinderhandel en kindermisbruik; ze ontdekt tijdens haar onderzoek verbanden die reiken tot in de hoogste zakelijke en politieke kringen. Het onderzoek brengt haar uiteindelijk in een levensgevaarlijke situatie.

Farah Hafez, journaliste van Algemeen Nederlands Dagblad wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een bloederige gijzelingsactie in Moskou en ze wordt door internationale veiligheidsdiensten gezocht. Ze vlucht naar Indonesië waar zij de betrokkenheid van de Russische oligarch Lavrov bij de totstandkoming van een omstreden kernenergieproject wil onderzoeken en de bedenkelijke rol van een aantal leden van de Indonesische regering daarbij. Haar vriend Paul Chapelle wil de onschuld van Farah bewijzen en stuit bij zijn onderzoek op een aantal zaken die uitermate belastend zijn voor Lavrov en ook wijzen in de richting van zijn betrokkenheid bij de aanrijding van een Afghaans jongetje in het Amsterdamse Bos. De chauffeur van de hit-and-run auto heeft zelfmoord gepleegd maar er klopt iets niet en dat is voor rechercheur Radjen Tomasoa van de Amsterdamse politie aanleiding om samen met collega Esther van Noordt, brunette zonder kapsones, de zelfmoord nader te onderzoeken. Zij stuiten daarbij op verbanden die reiken tot de hoogste regionen van de Nederlandse regering.