Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Walter Lucius – Schaduwvechters

Door Joop Liefaard 10 april 16

Schaduwvechters

Binnenkort verschijnt de thriller Schaduwvechters van Walter Lucius. Het is deel twee van de Hartland-trilogie. Voor deel een, De vlinder en de storm ontving Walter Lucius in 2013 de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige debuut. In de Hartland-trilogie staan de belevenissen centraal van twee onderzoeksjournalisten: de van oorsprong Afghaanse Farah Hafez en de Nederlands-Amerikaanse Paul Chapelle. De drie boeken die zich onder meer afspelen in Amsterdam, Jakarta en Kabul beschrijven de belangrijkste dramatische episodes uit hun leven. De journalistieke speurtochten van Farah en Paul raken niet alleen grote internationale thema's als kindersmokkel, en corruptie binnen industrie en politiek, maar bieden vooral inzicht in hun persoonlijke drijfveren en hun verledens.

Walter Lucius is het pseudoniem van scenarist, regisseur en producent Walter Goverde. Walter werkte als regisseur voor theater. Voor televisie maakte hij dramaproducties, documentaires en items. Met Odyssee Producties, zijn eigen audiovisuele bedrijf, realiseerde hij projecten voor een aantal ministeries, zoals de inburgeringsfilm Naar Nederland. 'Ik was de drummer van een band die daarna regisseur werd van theater en televisie, toen zijn eigen scripts begon te schrijven en eindigde als auteur van spannende boeken. De dingen konden heel wat minder verrassend lopen.'

Schaduwvechters wordt uitgegeven door uitgeverij Luitingh Sijthoff te Amsterdam. Op de flap tekst staat het volgende.

Vanwege haar vermeende aandeel in een gijzelingsactie in Moskou wordt Farah gezocht door internationale veiligheidsdiensten. Ze vlucht naar Jakarta waar ze in het diepste geheim haar onderzoek naar de praktijken van de Russische oligarch Valentin Lavrov vervolgt. Paul ontdekt in Moskou en Johannesburg nieuwe bewijzen voor het criminele karakter van Lavrov’s wereldwijde netwerk. Datzelfde netwerk blijkt ook verantwoordelijk voor de zaak waar de Amsterdamse recherche zich op stukbijt: de hit-and-run op een Afghaans jongetje waarbij een hooggeplaatste Nederlandse politicus betrokken is.


De vlinder en de storm

In de buurt van het Amsterdamse Bos wordt een zwaargewond meisje gevonden dat door een auto is aangereden. De bestuurder van de auto waarschuwt de politie maar gaat er daarna vandoor. Het meisje wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar de journaliste Farah Hafez op hetzelfde moment aanwezig is. De Nederlands-Afghaanse Farah herkent aan de traditionele kleding en sieraden van het meisje dat zij een landgenote is en biedt aan om als tolk op te treden. Zij vermoedt dat er meer aan de hand is dan alleen een ongeluk en is zo begaan met het lot van het slachtoffertje dat zij besluit er een artikel voor haar krant aan te wijden.