Pagina 85

Een blog over boeken, wat ik lees en wat ik ervan vind



Corine Hartman – Zielloos

Door Joop Liefaard 11 maart 14

Zielloos

Het overlijden van haar vader heeft bij rechercheur Jessica Haider diepe sporen nagelaten en haar behoorlijk uit haar evenwicht gebracht. Dat werd niet alleen veroorzaakt door het feit dat ze niet aanwezig was bij het overlijden van de man met wie zij een zeer bijzondere band had maar ook door de kaart die zij tijdens de uitvaartplechtigheid in handen kreeg met daarop de woorden: “Ik wil je. Ik wil je hart. En meer. Liefs, BS – Brezingers Son”. De onbalans in haar leven was voor haar baas Boet aanleiding haar een tijdje op non-actief te stellen. Als Jessy besluit haar werkzaamheden weer te hervatten, vindt er in Zuid-Limburg een aantal moorden plaats die in gruwelijkheid onvoorstelbaar zijn. De moordenaar moet iemand zijn die een diepe haat voelt en die het ontbreekt aan zelfs maar het geringste greintje menselijk gevoel en respect. Nadat hij de slachtoffers op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht, stelt hij de lichamen ten toon waarbij het lijkt alsof hij een boodschap wil achterlaten. Jessica begrijpt de boodschap maar zij mag zich niet met het onderzoek bemoeien. Zij krijgt de opdracht om nog eens een keer goed naar de zaak Driessen te kijken, een zaak die betrekking heeft op de dood van een kind. Moord wordt niet bewezen geacht en de enige verdachte, de vader van het kind, werd vrijgesproken. Tegen de wil van haar baas in begint Jessy een eigen onderzoek want zij realiseert zich dat wanneer haar collega's de moordenaar ontmaskeren voordat zij dat doet, zij diep in de problemen zit. Tijdens haar onderzoek ontdekt zij een spoor dat naar het klooster Himmerod voert waar zuster Agnes de scepter zwaait en bijen kweekt. Een zuster die er onfrisse praktijken op na houdt en aan de Goddelijke opdrachten die zij in haar leven ziet, een zeer bedenkelijke invulling geeft. Zij heeft contact met een man die probeert het mysterie van de locatie van de ziel in het menselijk lichaam te ontrafelen.

Nu had ik even naar mijn vader gewild. Alleen dat kan niet meer. Nooit meer.
In mijn kantoor ruikt het anders dan ik gewend ben maar niet naar de muffe geur van wekenlange afwezigheid. Misschien heeft iemand anders er tijdelijk gebruik van gemaakt.
Niet dat het me iets kan schelen, ik vertoef sowieso niet graag in het gezelschap van brommende computers en stapels papieren. Een deur verder zit David Berghuis. Ik blijf even in de deuropening staan om te kijken hoe hij een A4-tje tot een prop vouwt en die naast de prullenbak mikt. Ik word er rustig van, het is een vertrouwd beeld: de mensheid ploetert door, hoe dan ook.
Mijn collega lijkt verbaasd als hij me ziet, maar dan staat hij op en omhelst me.
‘Gecondoleerd,’ zegt hij. ‘Het spijt me dat ik er niet bij kon zijn.’ Hij schenkt koffie voor me in. Ik zoek zijn blik, maar hij ontwijkt me en ik weet niet wat het is, maar er is iets. ‘David, waarom was je er eigenlijk niet?’
‘Dat vertel ik je wel als je weer begint.’
‘Je was niet op de begrafenis van mijn vader. Dan moet er iets belangrijks zijn. Een zaak waar ik mijn tanden in kan zetten?’
‘Toch niet nu, Jessy.’ Hij kijkt me weer niet aan. ‘Boet vroeg zich af of je wel meteen weer in een zaak moet duiken, of het niet te snel is.’ Ik doe alsof ik hem niet hoor en steek een sigaret op. Hij zegt er niets van en hij stelt gelukkig ook geen moeilijke vragen over pa’s dood. Ik neus in papieren op zijn bureau en hij tikt me op de vingers.
‘Heb je al foto’s van de plaats delict?’ wil ik weten.
Hoofdschuddend staat hij op. ‘Ik was net van plan te gaan. Naar De Zaak?’
Ik veer op. ‘Strak plan. Maar we zullen moeten lopen, het is een gekkenhuis in de stad.’
Terwijl we meer glijden dan lopen over een inmiddels vuistdikke sneeuwlaag, vis ik tevergeefs naar informatie over de nieuwe zaak waarover hij blijft zwijgen. Ik gooi een paar muntstukken in de vioolkist van een muzikant die ons een zalige kerst wenst. Een halfuur later zijn we bij de stamkroeg van ons team, waar het heerlijk warm is.

Daarnaast ontvangt Jessica een nieuwe opdracht van het geheime genootschap Saligia. Deze opdracht onder de code naam project F en de vermissing van haar directe collega David Berghuis zetten Jessica weer stevig met beide benen op de grond. Beide zaken raken haar persoonlijk en ze moet snel handelen om zowel de moordenaar te pakken als de opdracht van Saligia tot een goed einde te brengen.

Zielloos is de derde thriller in de Jessica Haider serie. In het begin ven het boek zijn korte samenvattingen van de voorafgaande twee boeken, Bloedlijn en Glashard, opgenomen. Dat maakt het lezen van Zielloos een stuk toegankelijker en daardoor aangenamer. De schrijfstijl van Corine Hartman is mooi maar tegelijkertijd zakelijk en zonder overdaad. Het verhaal is origineel en goed geconstrueerd. Zij spaart de lezer niet met expliciete beschrijvingen van gruwelijke gebeurtenissen, bloederige details en meedogenloze, dodelijke acties. De personages worden beeldend beschreven en je kunt je er gemakkelijk mee identificeren. Jessica drinkt nog steeds veel en snuift er lustig op los terwijl seks door haar nog steeds op een heel aparte manier in praktijk wordt gebracht en beleefd. Het is helemaal Jessy. Toch zijn er in vergelijking met de eerdere boeken veranderingen te zien. Achter het onaantastbare, harde masker schuilt een vrouw die ook een zachte en gevoelige kant heeft en die kant wordt in Zielloos mooi, soms bijna ontroerende belicht. Dat is winst voor Jessy, ze wordt er completer door.

Het verhaal is spannend en zakt nergens in. Vanaf het moment waarop je de wereld van Jessica Haider binnenstapt ben je verkocht. Het boek is moeilijk weg te leggen en de ontwikkeling van de plot is huiveringwekkend en evenwichtig. Niet een boek voor mensen met een zwakke maag. Er zit geen voorspelbaarheid in het verhaal maar Corine Hartman speelt soms wel met de grenzen van geloofwaardigheid. De ontwikkeling van de door onrust geplaagde en kwetsbare Jessica in het begin van het verhaal tot de meedogenloze en effectieve politievrouw in de zinderende finale is geweldig op papier gezet.

En als je nog zit na te genieten van die zinderende finale, trakteert Corine Hartman je nog op een heerlijk toetje. Een open einde dat klinkt als een klok en dat de deur wagenwijd openzet voor nog zo'n heerlijk boek over Jessica Haider.

Zielloos is een geweldige, originele en goed opgebouwde thriller, spannend van begin tot einde, met verrassende plotwendingen en mooi uitgewerkte personages. Hard, meedogenloos, soms ontroerend.

Toen Corine Hartman Jessica Haider bij het Nederlandse lezerspubliek introduceerde nam ze een risico. Of de verhalen over deze onconventionele politievrouw in goede aarde zouden vallen was maar helemaal de vraag. De vraag is inmiddels beantwoord. Jessica heeft een unieke plaats in de Nederlandse misdaadliteratuur verworven en Corine Hartman kan en mag daar heel trots op zijn.

*****

Uitgeverij: Karakter Uitgevers - Uithoorn
ISBN: 978 90 4520 654 7

© 2014 Joop Liefaard


Meer berichten over Corine Hartman

Bloedlijn

Na een rustpriode van een half jaar hervat rechercheur Jessy Haider haar werkzaamheden bij de politie in Maastricht. De rustperiode volgt op de dood van haar zoon Nick, die door psychopaat Rolf Brezinger op gruwelijke wijze om het leven werd gebracht. Vrijwel direct wordt Jessy geconfronteerd met de dood van de zestienjarige Kim van Brugge. Zij werd met opengesneden polsen door haar vader gevonden in de boomhut op het terrein van de kwekerij van de familie. Alles wijst op zelfmoord maar Jessy is daar niet meteen van overtuigd. Kim leek een mooi en succesvol leven voor zich te hebben en de ouders reageren bij de eerste ondervraging merkwaardig. Reden genoeg voor Jessy om zich verder in de zaak te verdiepen.?

Glashard

Rechercheur Jessica Haider is toegetreden tot Sagilia, een organisatie die in het geheim opereert en zich ten doel stelt af te rekenen met criminelen die door de mazen van de wet glippen en hun straf ontlopen. Zij heeft van Boet Lombeart, haar chef bij de Maastrichtse politie een ruime mate van vrijheid gekregen bij het opnemen van haar vakantiedagen en daar gaat zij creatief mee om. Niemand weet dat zij zich voorbereidt op haar eerste opdracht, het uitschakelen van de Antwerpse diamantair Baruch Salomons. Een charmante en charismatische man die in Afrika diamanten koopt en zich daarbij opwerpt als de grote weldoener voor de plaatselijke bevolking. Maar schijn bedriegt.

Corine Hartman

Een link naar de persoonlijke website van de schrijfster.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus